Олимпийският шампион Марко Одермат от Швейцария спечели гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже във френския зимен център Вал Д'Изер.

25-годишният швейцарец триумфира с общо време 2:03.62 минути, след като беше най-бърз и в двата манша. Той записа 1:01.89 минута в първия и 1:01.73 във втория. За Одермат, който е носител на Големия кристален глобус за миналия сезон и на малката световна купа в гигантския слалом, това е трети успех за сезона и 14-и в кариерата.

Швейцарецът триумфира в три от първите шест състезания, включително първия гигантски слалом от кампанията. Той завърши на подиума в останалите три, които бяха спечелени от Александър Омод Килде от Норвегия.

Килде, който вече изостава от Одермат със 140 точки в генералното класиране, не участва в стартовете във Вал Д'Изер. Втори на 1.40 секунда днес завърши Мануел Фелер (Австрия), а трети се нареди олимпийският вицешампион Жан Кранец (Словения) с пасив от 2:05 секунди.

При жените пък италианката Марта Басино спечели гигантския слалом в Сестриере от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Пред домашната публика в Сестриере 26-годишната Басино бе втора след първия манш, но успя да даде трети резултат във втория и така да се изкачи на върха с общо време от 2:28.89 минути. За италианката това е шеста победа в състезания от Световната купа и първа от януари 2021 година, като и шестте ѝ успеха са в гигантския слалом.

Getty Images

Басино завърши с 0.11 секунди аванс пред Сара Хектор, която остана втора. Шведката бе шеста след първия манш, но постигна най-добро време във втория и така за втори път този сезон успя да се качи на подиума в състезание. Словачката Петра Влъхова, която бе лидер след първото преминаване на трасето, загуби скорост в средата на втория манш и в крайна сметка стигна само до третото място с изоставане от 0.40 секунди от Басино.

С днешната си победа Марта Басино поведе в класирането за Малкия кристален глобус в гигантския слалом със 180 точки. Втора със 140 точки е Сара Хектор, а със 136 точки трета е швейцарката Лара Гут-Бехрами, която днес остана седма.

В генералното класиране първа с 305 точки е Микаела Шифрин, следвана от Петра Влхова с 280 и швейцарката Уенди Холденер с 266. Басино е на седмо място с 215.