Йоханес Клаебо няма спирка във веригата "Тур дьо Ски" от Световната купа по ски-бягане, печелейки и петия етап.

Той бе спринт в италианския зимент център Вал ди Фиеме, а Клаебо за пореден път не остави никакъв шанс на конкурентите си.

Петкратният олимпийски шампион спечели убедително квалификациите и полуфинала, а дори и във финала нямаше момент, в който първото му място изглеждаше застрашено.

Невероятният Клаебо дори си позволи лукса да се отпусне в последните метри, когато Кале Халфварсон от Швеция успя да го достигне, но не и да постави под въпрос успеха му.

Шведът се нареди втори с изоставане от 0.26 секунди, а за радост на домакините, подиум зае и техният представител Симоне Мочелини.

Така след пет победи от пет старта, Йоханес Клаебо съвсем логично е лидер в генералното класиране на "Тур дьо Ски", с 50 секунди аванс пред италианеца Федерико Пелегрино и 51 секунди пред Пал Голберг от Норвегия.

Снимка: Getty images

При дамите норвежкият триумф бе тотален, защото три представителки на скандинавската страна се качиха на подума.

Спринта спечели Лота Венг, за която това бе първа победа в Световната купа, а втора се нареди нейната сестра близначка Тирил Венг.

Третото място зае Матилде Мирволд, оформяйки тройния норвежки триумф.

В генералното класиране на "Тур дьо Ски" при дамите все още води Фрида Карлсон от Швеция, следвана от Тирил Венг и Криста Пармакоски.

Снимка: АР/БТА