В абсурдна ситауция, по която куп адвокати работят над 24 часа се превърна отборната надпревара във фигурното пързаляне от Олимпиадата.

Церемонията по награждаването бе отложена вчера, като от МОК единствено съобщиха, че има правен казус около проведеното състезание, което Русия спечели убедително, а на второто и третото място се наредиха САЩ и Япония.

Някои световни медии бързо съобщиха, че става въпрос за проблем с допинг пробата на някой от руския тим, а според последните разкрития проблемната проба е на сензцията Камила Валиева.

Едва на 15, тя впечатли спортния свят, като стана първата жена в историята, изпълнила четворен скок, а именно тя бе в основната на убедителната победа за тима на Руския олимпийски комитет. Именно нейна проба, дадена преди Олимпиадата, но това поражда много сложен казус, който няма как да бъде разрешен лесно. Проблемът е възрастта на Валиева, която е малолетна.

Първата пречка е, че именно заради нейната възраст, МОК няма право да разкрива резултатите от нейната проба публично, нито да разкрива каквито и да е информации за здравословното състояние на 15-годишно момиче.

Според изданието "Inside the games", въпросното вещество е Триметазидин, което може да се намери във всяка аптека и се предписва при ангина. Макар и в списъка със забранени вещества на антидопинговата агенция, то няма как да промени спортната форма или представянето на даден атлет.

Тук вече възниква въпросът дали това лекарство е прието от Валиева без знанието на нейните треньори, или руският медицински екип е допуснал подобна аматьорска грешка.

Още по-големият казус е, че според разпоредбите, състезател ненавършил 16 години няма как да бъде наказан за употреба на допинг.

Юристите и шефовете на МОК ще търсят вратичка дали наистина могат да накажат Валиева за употребата на допинг, защото все пак тя се състезава наравно с мъжете и жените, или за нея ще продължат да действат правилата за атлети до 16-годишна възтаст, което ще узакони титлата на Русия.