Първи наченки на допинг скандал идват откъм тазгодишното издание на "Тур дьо Франс", без засега да има официално разследване или наказания.

Холандското издание "Де Телеграаф" разкри, че световната антидопингова агенция (WADA) е натоварила своите хора, които са на най-голямото колоездачно състезание, да проверят енергийна напитка, масово използвана от състезателите тази година.

Тя се казва Aicar - поне така е популярна сред спортистите, като е приложена най-вече в колоезденето.

Професор Петер ван Еено от лабораторията на WADA в белгийския град Гент потвърди пред вестника, че се разследва напитката.

"Не съм изненадан, че тя се използва толкова масово в колоезденето - коментира експертът. - Продуктът досега не бе сред забранените, но разбирам, че се променя начинът, по който се гледа на него от WADA."

Aicar е мускулно стимулираща и засилваща метаболизма напитка, която ускорява изгарянето на мазнини и спомага за увеличаване на червените кръвни телца. При лабораторни експерименти е доказано, че издръжливостта може да бъде подобрена с нея до 68% при спортисти с натоварвания, които са по-скоро маратонски, а не краткотрайни. В колоезденето това е очевидно.

Оказва се, че разновидност на коктейла е използвана от плувци в маратонските дистанции и в открити води на Олимпиадата Пекин 2008, след което веществото е сложено в списъка със забранени субстанции. Но това, което пият колоездачите на тазгодишния тур, е нова "разработка".

Няколко отбора вече са отправили запитвания до WADA след публикацията в "Де Телеграаф" и искат да знаят дали рискуват, ако състезателите им се подкрепят с Aicar по време на тежките етапи.

Официално още няма реакция нито от антидопинговата агенция, нито от организаторите на "Тура".

Там след девет етапа води французинът Жулиан Алафил (Deceuninck-Quick-Step), като неговият отбор е един от тези, които искат разяснение на случая с напитката. Втори е Джулио Чиконе (Италия, Trek-Segafredo), а трети - Тибо Пино (Groupama-FDJ). Големите фаворити - Герент Томас и Еган Бернал (и двамата от Team Ineos) са пети и шести.

Днес е етап №10 от Сен Флори до Алби (218 км).