Световното първенство по плувни спортове в Будапеща донесе доста рядко срещана, но и стряскаща ситауция.

Американската състезателка по синхронно плуване Анита Алварес припадна в басейна, като се озова на неговото дъно.

Това се случи в края на нейното изпълнение в индивидуалната програма, когато Алварес просто се спусна безжизнено към дъното на басейна.

Първата реакция бе на нейната треньорка Андреа Фуентес, която бе и най-близо до басейна в този момент. Тя се хвърли и издърпа своята състезателка.

Секунди по-късно в басейна вече бе и спасителят, който помогна състезателката да бъде извадено, след което поставена на вече приготвената медицинска носилка. Алварес се върна в съзнание още край басейна, а след направените прегледи в болница, от американския тим съобщиха, че тя е добре и всичко с нея е наред.

Нейната треньорка Андреа Фуентес, коментира ситуацията така:

"Често приемаме за нормално атлети от спортове като бягане, колоездене или ски-бягане да не достигат до финала от пълно изтощение, или просто след преминаването на финалната линия да падат безжизнено.

Нашият спорт не е изключение, Анита изигра перфектно изпълнение, натисна до лимита на силите си, което доведе до този припадък, тя няма здравословен проблем.

Скочих, защото никой друг не го правеше. Имам чувството, че достигнах до нея с време, подходящо за олимпийски финал. Тези няколко секунди ми се сториха като истинска вечност.

В този момент спасителите не следяха ситуацията, те просто стояха край басейна и дори не осъзнаха, че Анита се дави", разказа четирикратната олимпийска медалистка.