Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска разкри, че на този етап няма как състезателите от националния отбор да се приберат от Германия.

Те са поставени в изолация в Оберхоф, след като дадоха шест положителни теста за коронавирус на състезателите Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, Благой Тодев и Димитър Герджиков, както и ваксмайсторът Стефани Попова.

Тимът ни остава в германския зимен център, няма да се състезава на стартовете тази седмица и чака разрешение да напусне Оберхоф след идния уикенд, за да се търси възможност да стартира в Анхолц (Италия), където е следващият кръг от Световната купа.

"Герджиков бе прегледан от лекар и няма нужда да влиза в болница. Кадева вчера бе с лека температура, но днес е по-добре. Останалите нямат симптоми - обясни Дафовска пред БНР. - Предполагаме, че са се заразили в хотела при пристигането си. Изпратихме им лекарства и поддържаме връзка постоянно.

Чакаме още едно писмо и от Маждународния съюз по биатлон, в което се надяваме поне тези с отрицателни тестове да получат разрешение да излизат и да тренират. Състезателите са афектирани от ситуацията, за тях това е сериозен шок.

Попитахме дали има възможност да ги приберем в България, но на този етап това няма как да стане. Те трябва да изкарат минимум 10-дневна карантина."

Състезатели от отборите на Япония и Чехия са в същата ситуация, след като и при тях има положителни тестове.