Арманд Дуплантис е в състезание сам със себе си в овчарския скок, след като късно в неделя постави нов световен рекорд в дисциплината.

Шведското чудо в леката атлетика прелетя над 6.23 метра в Юджийн, Орегон, където бе финалният за годината кръг от серията в Диамантената лига, най-престижното състезание в спорта извън световните първенства и олимпийските игри.

Дуплантис успя от първия опит на рекордната височина, като това е негово седмо поредно подобрение на върховото постижение в дисциплината. Никой друг не успява да докосне нивото на Мондо, както е наричан, от 2020-а насам.

ВИЖТЕ КАК МОНДО ПОДОБРИ РЕКОРДА И ОЩЕ ПОСТИЖЕНИЯ В ЮДЖИЙН>>>

В Полша преди три години и половина шведът скочи 6.17 м, като би тогавашния рекорд на Рено Лавилен. Французинът през 2014-а пък изненадващо бе свалил от табелката за №1 в историята скока на великия Сергей Бубка от 6.14 м, извършен точно 20 години по-рано в Сестриере.

Именно това постижение се считаше, едва ли не, за недосегаемо в мъжкия овчарски скок.

А днес Дуплантис е с 9 сантиметра над него.

Бубка подобри 17 пъти рекорда си в периода 1984-1994 г., като прати дисциплината в нова орбита. Той стартира с върхово постижение от 5.84 м през 1984-а, за да се оттегли на 6.14 м десетилетие по-късно.

Това са 30 сантиметра, добавени към стандарта в овчарския скок.

Сега Мондо тръгва да лети в подобна орбита, като за три години е вдигнал летвата с 6 сантиметра. И е сам срещу себе си, като не се вижда кой конкурент може да влезе в битка с него на големите състезания.

Дуплантис е европейски шампион от 2022-ра, световен от последните два шампионата на планетата и олимпийски от игрите в Токио през 2021-ва.

Доминация, напомняща онази на Бубка.

Снимка: AP/БТА