Две титли и още 6 медала спечелиха борците ни в първите финали на 60-то издание на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в столичната зала "София". Със злато ликува Рамазан Рамазанов в категория до 70 кг на свободния стил.

На финала бронзовият медалист от Евро 2022 се наложи над турчина Сервет Соксун с 6:0. При класиците триумфира Абу Муслим Амаев при 63-килограмовите, който в решителната схватка преодоля Храча Погосян (Армения) с 5:0. От началото на сезона натурализираният у нас чеченец спечели титлата на страната, стана и първи на турнира в Швеция.

Със сребро останаха Ахмед Батаев (92) в свободния стил и Константин Стас (72) в класическия. И двамата отстъпиха на ирански борци. Батаев бе спрян от Аршак Мохеб с 4:6, а Стас не успя срещу Шахин Мофрод - 2:5.

Единствената ни представителка при жените Мими Христова също загуби финала и остана със сребро. В категория до 65 кг европейската шампионка от 2020-а отстъпи пред японката Наоми Руике с 1:2.

С бронз се окичи Георги Вангелов (61) в свободния стил. В малкия финал за отличието петият от олимпийските игри се наложи над Ника Закашвили (Грузия) с 6:4.

При 82-килограмовите на класическия стил и двамата ни представители - Светослав Николов и Росиан Дермански спечелиха срещите си и стъпиха на почетната стълбичка. Николов се справи с гърка Илиас Пакгалидис с 8:6, а Дермански преодоля Ранет Куола (Естония) с 6:0.

Така равносметката от първия ден е две титли, три сребърни и три бронзовия отличия за националите ни.