Двама участници на Олимпиадата в Пекин са останали в изолация в китайската столица и след официалния край на състезанията. Това обяви Хуан Антонио Самаранч, който е част от изпълнителния комитет на МОК. Синът на олимпийската легенда и бивш президент на МОК носи името на знаменития си баща и години наред е част от ръководството на олимпийското движение.

Той все пак изрази надежда, че въпросните двама спортисти ще бъдат освободени от изолационния си период съвсем скоро.

“В деня на откриването на Игрите, 4 февруари, имахме 48 спортисти в изолация, а сега те са само двама. Все пак в изолация са и други шестима души, които са били част от “балона”, но те не са спортисти”, коментира той и добави, че системата за превенция от COVID-19 e сработила “на 100%”.

Испанецът отчете още, че всички случаи на заразяване в ограничения “балон” могат да бъдат проследени до близки контакти на хората с положителни тестове.

В последния ден на Олимпиадата са били направени общо 66 937 теста, като от тях над 4200 са били на спортисти и официални лица.

В заключитлните осем дни от състезанията пък организаторите съобщават, че са имали средно по един заразен на ден, включително и два дни без абсолютно никакви случаи на заболяването.

По време на олимпийския период в Китай са били направени над 1.8 милиона теста за COVID-19.