Спринтьор от Кения и негова колежка от Нигерия са дали положителни допинг проби, което автоматично ги лишава от възможността да участват в дисциплините си на олимпийския турнир по лека атлетика. 

Към момента кениецът остава неназован, догато нигерийката е Блесинг Окагбаре, която вчера спечели серията си на 100 метра и трябваше да участва в полуфиналите днес.

32-годишната африканка е дала положителен резултат на допинг тест, предществащ Игрите и проведен на 19 юли, а в организма ѝ има наличие на хормон на растежа. Окагбаре е сребърна олимпийска медалистка от Пекин 2008, а в сериите вчера даде време от 11.05 секунди и днес трябваше да бяга редом до Дина Ашър-Смит (Великобритания) и Илейн Томпсън-Херат (Ямайка), които са две от фаворитките в късата дистанция.

"Получихме съобщение този следобед от Международната агенция за тестване (ИТА) относно един от нашите спринтьори, който е дал положителна проба от урина, която е предоставил на 28 юли 2021 година", каза Уайтака Киони, ръководител на делегацията на екипа на Кения в японската столица.

Въпросният спринтьор вече е уведомен за това, че е отстранен от участие в дисциплината си днес.