Валери Адамс от Нова Зеландия, която има две олимпийски титли в тласкането на гюле в кариерата си и е считана за една от най-добрите състезателки в историята на дисциплината, прекратява кариерата си на 37-годишна възраст.

Новозеландската спортистка спечели златните медали в Пекин през 2008 и в Лондон през 2012 година, а освен това има още две отличия от най-големия спортен форум на планетата - сребро от Рио през 2016 година и бронз от Токио през миналата година.

193-сантиметровата Адамс има и осем световни титли - четири на закрито и четири на открите, като също така е трикратна шампионка от Игрите на добра воля.

“Бях решила да остана още няколко години, след като спечелих бронза в Токио. Трябваше ми известно време, за да помисля около ситуацията и да видя дали всъщност искам да остана. Но сърцето, умът и тялото ми просто ми дадоха отговор - време е да се оттегля”, гласи прощалното съобщение на Адамс. 

Чисто житейски Валери има интересна история.

Баща ѝ, който е бил моряк, има 18 деца от пет различни жени, като най-малкият брат на Адамс, Стивън, е висок 211 сантиметра и играе за Мемфис в НБА.

Двама от другите ѝ братя също са играли професионален баскетбол, докато сестра им Лиса Адамс е параолимпийска шампионка в тласкането на гюле, а също така се състезава и в хвърлянето на диск.