Двукратната световна шампионка по художествена гимнастика за девойки Анастасия Симакова се отказа от руското си гражданство и вече ще се състезава за Германия.

Тя е напуснала родината си още през лятото и се е установила в Нюрнберг заедно със семейството си. Преди дни Симакова се е сдобила с немско гражданство, като дори успяла да участва в първото си състезание, представлявайки новия си клуб Айнтрахт Франкфурт.

По думите на треньорката й Юлия Раскина, гимнастичката все още не се намира в оптимална форма, но скоро отново ще се завърне в световния елит.

"Тя има тренировъчен дефицит и все още не е във форма. Но е много талантлива гимнастичка", каза Юлия Раскина, треньор на германските състезателки.

Анастасия е родена на 9 септември 2004 г. в Омск. През 2019 г. тя спечели два златни медала на световното за девойки в Москва.

Миналия месец руският тенисист Александър Шевченко подаде молба за смяна на "спортното си гражданство" на казахстанско. Преди това първата ракета на Русия Дария Касаткина заяви, че се гордее, че е рускиня и не иска да сменя гражданството си, но е готова да предприеме такава стъпка, за да продължи кариерата си.

Както е ясно, руските спортисти са извадени от почти всички международни състезания заради санкциите срещу страната им след инвазията в Украйна.