Словенецът Тадей Погачар може и да не се възстанови напълно за тазгодишното издание на "Тур дьо Франс". 24-годишният колоездач спечели генералното класиране на най-престижното състезание в света в две поредни години - 2020 и 2021, като във въпросните издания взе и отличието за най-добър катерач. През април тази година обаче той получи фрактура на китката по време на еднодневната класика Лиеж - Бастон - Лиеж и се наложи да претърпи операция.

Погачар се възстановява, като е подновил тренировки със специална шина на ръката си, но вероятността да бъде на 100% за Обиколката на Франция не е особено голяма. За това призна самият той, заявявайки, че се е държал "глупаво" и не се е подчинил на лекарските заръки, качвайки се на колелото по-рано от препоръчаното.

"Натиснах отбора да се върна по-рано на колелото, но знаех, че не мога да бъда пълноценен. Ясно е, че трябва да нося шина, която обаче мога да слагам и да свалям. Имам няколко различни - такива за ежедневнието, както и такива за моментите, в които карам. За Тура може би отново ще трябва да нося нещо предпазно, макар и вече не пластмасово, а по-меко. Надявам се, че ще си възвърна максимално движението в китката", каза словенецът.

Миналата година Погачар не успя да запише хеттрик от победи, след като Обиколката на Франция бе спечелена от Йонас Вингегор.

В момента словенската звезда се подготвя в Сиера Невада, като единственото му участие в състезание преди старта на Тур дьо Франс ще бъде в държавното първенство на Словения. Той е избрал да не кара в Обиколката на родната си страна по-късно този месец, където миналата година спечели титлата.

Легендарното състезание във Франция ще се проведе между 1 и 23 юли.