Алжирският джудист Фетхи Нурин и треньорът му Амар Бениклеф отнесоха изключително тежки наказания от Международната федерация по джудо.

Двамата имат забрана да практикуват спорта в следващите 10 години, което за 30-годишния Нурин на практика означава край на кариерата му.

Причината е изразените политически виждания на двамата по време на Олимпиадата в Токио. Алжирецът Нурин трябваше да се изправи срещу Тохар Бутбул от Израел във втория кръг на мъжкия турнир в категория до 73 килограма.

Нурин, който е трикратен шампион по джудо на Африка, категорично отказа да излезе в този мач с мотива, че подкрепя палестинската кауза и няма как да влезе в контакт с противник от "нелегитимната" според него страна Израел.

Решението му бе изцяло подкрепено от неговия треньор, заради което и двамата получават това тежко наказание.

За сравнение, употребата на допинг се наказва с между две и четири години, докато този отказа за излизане в този мач ще коства на двамата по 10 години.

Този случай не е изключение, защото и през 2019-а Нурин отказа да излезе в мач срещу Бутбул, но тогава това бе в мач от Световното първенство, а последствията за алжиреца бе само предупреждение.