Световното първенство по джудо в Будапеща е последна квалификация за олимпиадата в Токио. Надпреварата започва днес и носи най-много точки за ранглистата от всички състезания на Международната федерация.

Шампионите ще получат по 2000 точки, сребърните медалисти по 1400, а бронзовите - по 1000. За първи път световното е в една година с олимпиадата, откакто спортът е включен в олимпийската програма (1964). И това е заради отлагането на форума с 12 месеца заради пандемията.

Надпреварата ще мине в присъствието на зрители, но заради ограниченията от COVID-19, ще бъдат допускани само местни фенове.

На татамито ще излязат 665 състезатели от 118 държави, като конкуренцията е убийствена. Българите са седмина - Янислав Герчев (60 кг), Божидар Темелков (66 кг), Марк Христов (73 кг), Ивайло Иванов (80 кг), Борис Георгиев, Даниел Дичев (до 100 кг), както и единствената ни представителка при жените Ивелина Илиева, в категория до 57 килограма.

Придвижването на състезателите е организирано така, че при пристигането се правят два теста. Резултатите от първия излизат веднага, а от втория - в рамките на няколко часа. След това спортистите получават зелена гривна, която им позволява да се придвижват из хотела и околността.

Всичко е организирано по такъв начин, че от хотела до залата, която е буквално на няколко метра, състезателите могат да се предвиждат свободно. А на влизане в самата зала са монтирани стоящи електронни термометри, през които всеки минава задължително. Дори личните вещи минават през специално устройство за дезинфекция.

Досега България е спечелила 4 медала от световни първенства. За последно Цветана Божилова взе бронз от Бирмингам 1999.

А при мъжете това е също третото място на Димитър Запрянов от 1985 г. Активът допълва Георги Петров - сребро от Сеул 1985 и бронз от Маастрихт 1981.