Един от асовете в колоезденето и звезда сред спринтьорите - Фабио Якобсен, обави оттеглянето си от "Тур дьо Франс" след 11 етапа.

Нидерландецът от тима на "Soudal-QuickStep) призна, че с оглед на състоянието си не вярва, че ще успее да завърши всичките етапи до края и да премине успешно под Триумфалната арка в Париж.

Якобсен падна тежко в самия край на четвъртия етап, когато се готвеше да се включи във финалния спринт, но бе бутнат от опонент.

Въпреки болката и раните си, Якобсен продължи в Тура, но очевидно състоянието му не бе оптимално и той не успяваше да се включва активно в спринтовите етапи, които са неговата сцена.

А в планините Якобсен по традиция е най-страдащият колоездач, защото е най-тежък в колоната и намира за непосилно да следва темпото на 15-20 килограма по-леки от него колеги.

На всеки планински етап Якобсен е в борба с това да хване контролното време и просто да завърши, а като добавим към това и болките му, то участието до края на "Тур дьо Франс" за него ще е просот една голяма мъка.

"Представях си нещата по различен начин. Трябваше да съм в челото на всеки спритньорски етап, отборът бе тук, за да работи за мен, но състоянието ми просто не го позволява.

На този етап за мен изглежда невъзможно да завърша Тура, някъде просто няма да хвана контролното време, заради което взимам това тежко решение", заяви той.

 

Якобсен, който през миналия сезон бе истинска звезда в спринта, се прочу с бруталната си катастрофа по време на Обиколката на Полша през 2020-а.

Тогава той се бореше за живота си в продължение на седмица, а въпреки тежките травми и песимистичните прогнози на лекарите, Якобсен успя да се завърне на най-високо ниво в колоезденето.

Снимка: AP/БТА