Петер Саган, една от най-големите звезди в тура на колоезденето за последните 10 години, обяви изненадващо оттеглянето си от състезания в края на сезон 2023.

Словакът е на 33 години, но се очакваше да продължи да участва в най-важните надпревари, тъй като продължава да е суперзвезда и един от най-скъпоплатените асове.

Саган е наричан Петер Велики заради постиженията си, а през този сезон ще кара за отбора на "Team TotalEnergies". Изключителен спринтьор, той е трикратен световен шампион по шосейно колоездене (2015, 2016, 2017 г.).

А рекордното му постижение да е седемкратен носител на зелената фланелка за най-добър спринтьор на "Тур дьо Франс" му донесе другия популярен прякор - Турминатор. Печелил е общо 12 етапа в надпреварата, считана за най-значима в този спорт.

В добавка е финиширал със зелената фланелка и на "Джиро" на Италия, има и четири спечели етапа на "Вуелта" на Испания - другите две състезания от Гран тура.

"Това ще е последната ми изява в тура - обяви Саган днес. - След тази година няма да ме видите повече. Ще се концентрирам върху Олимпиадата в Париж, имам желание да направя участие там. След това - нямам идея."

Словакът се впусна в надпреварата на Рио 2016 на планинско колоездене, но остана 35-и. В Париж догодина ще търси по-традиционните дисциплини на шосейното колоездене.