Десетият етап от колоездачната обиколка на Франция бе изключително емоционален, но това не се отнасяше за карането по време на самия етап, а за случилото се след финала му.

Етапът бе спечелен от баскът Пейо Билбао който постигна първата си етапна победа в Тура и общо трета в някоя от големите обиколки, след двете си победи в Джирото преди четири години.

Билбао е състезател на отбора "Bahrain Victorious" - съставът, който две седмици преди старта на Тура бе покосен от загубата на швейцареца Джино Мадер.

Колоездачът загина след тежко падане в колоездачната обиколка на своята родина, а "Bahrain Victorious" обяви, че участва в Тура само и единствено в чест на Джино, а целта е просто да бъде спечелен поне един етап.

И това се случи в първия ден от втората седмица, а като в приказка етапът спечели един от най-добрите приятелите на Джино - баскът Пейо Билбао.

Двамата имаха страхотни приятелски отношения, като дори кучето на покойния Джино се казва Пейо, кръстено на неговия съотборник.

Със сълзи на очи етапният победител сподели:

"От 13 години съм професионалист, а да постигна първа победа в Тура в този момент е нещо специално.

След трагедията имах колебания дали изобщо да участвам, но реших да го направя за Джино, трябваше просто да спечеля някой етап. Щеше да е специално това да се случи в Страната на Баските, но и тук във Франция също е приятно.

От момента, в койот попаднах в откъсването, до самия край бях наясно, че всяко завъртане е само и единствено за Джино, бях длъжен да го направя".

В минутите след края на етапа всички членове на "Bahrain Victorious" минаха да поздравят Билбао, като насълзените очи на всички тях подпечатаха един от най-емоционалните финали.

Снимка: АР/БТА