Джеймс Кроуфорд от Канада сътвори голямата сензация на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини, печелейки златния медал в супергигантския слалом.

25-годишният представител на "кленовите листа" направи състезанието на живота си и с време от 1:07.22 минути, успя да стъпи на световния връх.

Все пак Кроуфорд не бе никому непознат алпиец, защото преди година взе бронзов олимпийски медал от комбинацията и има три подиума за Световната купа, но изобщо не бе слаган сред фаворитите в днешното състезание.

С десети стартов номер обаче той направи перфектно преминаване по трасето и по възможно най-драматичния начин - със само една стотна от секундата, успя да изпревари Александър Аамод Килде от Норвегия.

А това бяха едни драматични пет минути на Световното в Куршавел, в които четирима скиори един след друг смениха водачеството. Първото много силно спускане бе на носителят на Големия крситален глобус Марко Одермат, който взе лидерството и сам усещаше, че е направил състезание за медал.

Първото му разочарование обаче дойде малко над минута по-късно, когато роденият само на няколко километра от Куршавел - Алекси Пентюро, подобри неговото време за радост на публиката и излезе начело.

Снимка: Getty images

Но и френската радост бе кратка, защото след Пентюро по трасето мина норвежката стрела Александър Аамод Килде, който също излезе първи и с двамата фаворити зад себе си, сякаш вярваше, че е шампион.

Никой обаче не очакваше, че точно след него Джеймс Кроуфорд ще направи това невероятно състезание и със само една стотна ще спечели. По този начин той спечели първото си състезаниео в професионалните ски и донесе на Канада четвърта титла от Световно първенство.

Снимка: Getty images

Златото е за Канада, среброто за Аамод Килде от Норвегия, а след първото си място в комбинацията, Алекси Пентрюро със сигурност ще е доволен и на бронз от супергигантския слалом.

Това е най-малката разлика между първия и втория в супергигантския слалом от Световното през 1999-а, когато Ласе Кюс и Херман Майер дадоха равно време и си поделиха златния медал.

Снимка: Getty images