Световното първенство по хокей на лед за жени е поредното голямо спортно събитие, което се отменя заради върлуващия  коронавирус. COVID-19 се превърна в причина Международната хокейна федерация да вземе решение да пренасрочи планираното за след няколко седмици състезание за догодина.

Първенството на планетата трябваше да се проведе между 31 март и 10 април в два града в канадската провинция Нова Скотия - Халифакс и Труро.

Градовете все пак ще приемат турнира, но чак през 2021 година.

Това е първата спортна проява от такъв мащаб, която бива отменена заради коронавирус. По последна информация на територията на Канада има повече от 60 регистрирани случая.

На Мондиал 2020 участие трябваше да вземат общо 10 отбора - домакините от Канада, САЩ, Финландия, Русия, Швейцария, Япония, Германия, Чехия, Дания и Унгария.

"С огромно съжаление съобщаваме, че трябва да предприемем това действие. Решението в никакъв случай не беше лесно. Всичко обаче се прави заради играчите, официалните лица, зрителите и тяхното благосъстояние", гласи официалното съобщение от страна на IIHF.

Планираното за месец май световно при мъжете обаче засега остава по график.

Домакин на събитието е Швейцария - от 8 до 24 май.