Любомир Епитропов завърши на 15-о място на 200 метра бруст на олимпийския турнир по плуване в Токио. 22-годишният дебютант на най-големия спортен форум финишира в дисциплината с време от 2:10.33 минути.

Той стана първият представител на България на полуфинал в плуването на Олимпиада от 13 години, след като във вчерашните серии постави национален рекорд в дисциплината от 2:09.68 минути.

"Цялостно съм доволен от моето представяне - коментира плувецът ни. - Специално на 200 метра мисля, че планираното за този сезон го изпълних. Винаги търся максималното и в двете дисциплини, но за момента по-добре ми се получава 200. Залагаме си на силите. И днес дадох всичко от себе си. Не успях да се наспя хубаво, но това не е оправдание. И без сън трябва да мога да плувам.

Нещата не се получиха толкова добре, колкото вчера. Усетих малко повече умора в сравнение със снощното плуване. Това е първо сутрешно плуване за мен тук. По принцип за всички тези сутрешни плувания са по-трудни, просто организмът се събужда тогава, по-трудно е да се адаптираш. Не сме променяли тактиката от снощното плуване.

Той определи следващата си цел - слизане под 2:09 минути.

"След две седмици започва сезонът в Щатите. Просто ще се мъчим да ги подобряваме още и още. Бях вторият най-млад тук, което ми дава надежда за следващата и по-следващата Олимпиади.

Имаме доста резерви и там ще се борим за по-призово класиране. Определено това 15-о място ми дава самочувствие за следващата Олимпиада.

Първо се класирах с триста зора, както се казва, след година и половина опити, така че предполагам, че това 15-о място е очаквано само от мен, семейството и треньора ми. Но ми дава определено доста увереност."