Министерски съвет реши всички спортни събития в България трябва да се провеждат при закрити врата. Това предложение на Кризистния щаб за борба с коронавируса беше гласувано от министрите след откритите и потвърдени 4 случая на заразата в Габрово и Плевен.

Някои спортни федерации решиха да проведат събитията без публика, а други ги отмениха до решение за друга дата. Някои от родните спортни федерации все още не са споделили информация под какъв ред и дали ще се провеждат мероприятия, насрочени за следващите дни.

Ето някои спортове и събития, които удари епидемията в България, като са включени само официалните решения, обявени изрично от съответните федерации:

Футбол:

Българският футболен съюз постановява двубоите от Първа и Втора професионална лига да се играят при закрити врата считано от понеделник, 9 март 2020 г. Рестрикциите за достъп до стадионите от 9 март включително ще бъдат в сила до второ нареждане.

На 5 март БФС реши да преустанови провеждането на първенствата в детския и аматьорския футбол за периода до 11 март, но заради грипната епидемия в страната. 

Предстои кръг през уикенда в първенството, в който Левски е домакин на Лудогорец.

Жребият за полуфиналите на Купа България няма да бъде изтеглен в Национална футболна база "Бояна", както бе обявено предварително. Вместо това, тегленето на двойките ще се състои в студиото на НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП и ще бъде излъчено пряко в ефира на ДИЕМА СПОРТ на 10 март от 18.30 ч. в присъствието на представители на Професионалната футболна лига, Българския футболен съюз и носителя на телевизионните права от НОВА.

Тенис:

Държавният турнир по тенис за момчета и момичета до 14 години, домакин, на който е Тенис клуб "15:40" в град София, е отменен. Ръководството на БФТ ще обсъди на извънредно заседание на 9 март кога, къде и как ще се проведе този турнир.

Междувременно мачовете от основната схема на Държавното лично първенство по тенис на закрито за жени "25-години БУЛИНС" ще се играят при закрити врата.

Баскетбол:

Всички срещи от Българска баскетболна лига се отменят за една седмица - от днес, 9-ти март до 15-ти март включително, като превантивни мерки срещу разпространението на коронавирус в България.

"Искаме да дадем добър пример, който се надяваме да последват и други спортни организации, за да ограничим разпространението на заразата. В случай, че обстановката в страната се влоши, ще ви информираме допълнително за нашите действия", заявиха от Лигата.

Церемонията по награждаване на най-добрите баскетболисти у нас за 2019 г. стана поредното публично масово събитие, което бе отменено. От БФБаскетбол обявиха, че мероприятието, планирано за 12 март, няма да се състои.

Волейбол:

Българска федерация по волейбол Ви уведомява, че считано от днес 09.03.2020 г. се преустановява провеждането на срещите от държавните първенства по волейбол за подрастващи на всички нива и във всички възрастови групи до второ нареждане.

Срещите от държавните първенства по волейбол за мъже и жени ще се играят без присъствието на публика.

Плуване:

Международният турнир "Пирин" в Благоевград е отменен. Решението е на едноименния клуб организатор. Състезанието за деца родени през 2011 г. и по-големи трябваше да се състои на 14-15 март.

Преди това в Стара Загора бе отложен турнирът "Русалка", но организаторът Траяна успя съгласувано с БФПС да намери дати за края на месеца. За следващите отложени състезания става трудно, тъй като календарът на плувната централа влиза в турболенцията на държавните шампионати и останалите традиционни надпревари. В същото време Управителният съвет на федерацията по водна топка взе решение всички първенства да бъдат прекратени временно, считано от 9 март (понеделник).

Хандбал:

Като превантивна мярка, целяща намаляването на риска от разпространение на заразата, БФ Хандбал взема решение всички срещи да се проведат без никакви зрители в залата. Клубовете домакини на тези срещи следва да направят необходимата организация за спазване на указанието, а делегатът на съответната среща да следи за изпълнението му.

БФ Хандбал ще се следи внимателно развитието на епидемиологичната обстановка и при задълбочаване на проблема ще се вземат необходимите мерки за преустановяване на всички организирани мероприятия, администрирани от БФХ.

Спортни танци:

Международния турнир по спортни танци SOFIA DANCE OPEN 2020 е отменен заради грипната епидемия в страната, съобщиха организаторите.

Надпреварата трябваше да се състой на 7 и 8 март в зала "Триадица" с участието на двойки от Турция, Гърция, Северна Македония, Кипър, Сърбия, Израел и България.

Художествена гимнастика

Турнирът по художествена гимнастика "Руми и Албена" във Варна се отменя, съобщават организаторите във фейсбук. Проявата се отменя във връзка с предложенията на Кризисния щаб за борба с коронавируса и решенията на Министерски съвет и Община Варна.

Надпреварата трябваше да се проведе на 14 и 15 март.