Бронзовата медалистка от Олимпиадата в Токио - Евелина Николова, гарантира четвърто отличие за България от Европейското първенство по борба в Букурещ.

Николова успя да се класира за финала в категория до 57 килограма, като по този начин тя си гарантира минимум сребро от шампионата на Стария континент.

Българката достигна финала след невероятна драма, в която победи със 7:6 Соломия Виник от Украйна. Секунди преди края на схватката Николова изоставаше с 3:4, след като още в началото украинката Виник бе повела с 4:0.

Николова показа страхотен характер в самия край, когато атакува технично, а съдията отсъди четири дочки в нейна полза и две в актива на украинката, което в крайна сметка означаваше победа със 7:6 за българката.

Това е трети европейски финал за Николова. Тя загуби предишните си две битки за златото, а към двата си сребърни медала има и два бронзови.

Цветът на петото отличие ще се определи утре в сблъсък срещу сребърната медалистка от Олимпиадата - Ирина Курачкина от Беларус. Именно Курачкина надви Евелина Николова в полуифнала на Олимпиадата в Токио.

На репешаж в категория до 65 килограма ще участва другата ни олимпийска медалистка от Токио - Тайбе Юсеин.

Тя започна деня с много тежко поражение с 0:10 от представителкат на домакините Катерина Зеленик, но добрата новина за Юсеин бе, че румънката се класира на финал и по този начин й даде втори шанс чрез репешажите.

Така утре Тайбре Юсеин ще се бори с Карие Аксой от Турция, а при победа ще има схватка срещу Ирина Ринагци от Молдова в опит за спечелване на девети медал от Европейско първенство.

Този шанс обаче няма да има четирикратната европейска шампионка Биляна Дудова, която след шест поредни шампионата с медали, този път ще се прибере с празни ръце.

В категория до 62 килограма Дудова започна с победа над Ирис Тибо от Франция с 4:0, но пък след това загуби с 2:3 от шведката Йохана Линдборг.

Линдборг така и не успя да се класира на финал, а това означаваше, че Дудова няма да има втори шанс за медал.

На репешаж обаче ще бъде Юлияна Янева, която ще има шанс за бронза в категория до 72 килограма.

Янева започна със загуба с 1:2 от румънката Александра Ангел, която обаче се класира на финал и даде втори шанс на нашата представителка.

Така утре Янева ще се бори с Илана Кратиш от Израел, а при победа влиза в директна схватка за бронза срещу Анастасия Алпейева от Украйна.

В категория до 53 килограма пък Ирена Бинкова загуби още първата си среща от литовката Лаура Станелите.