Най-бързият мъж в света тази година и фаворит за олимпийската титла в спринта на 100 метра, американецът Трайвон Бромел, едвам се измъкна от сериите в дисциплината. Бромел се класира за неделните полуфинали в ролята на най-добър губещ, след като остана далеч от най-доброто си време от 9.77 секунди и бяга за 10.05 секунди, което му отреди четвърто място в серията, спечелена от Еноч Адегоке (Нигерия) с 9.98 секунди.

Напред продължават първите трима от всяка една от серията, както и тримата “щастливи губещи” - с трите най-добри времена извън вече класиралите се.

Американците се надяват да триумфират в най-атрактивната дистанция в леката атлетика, след като за последно техен представител взе златото в спринта на 100 метра в Атина през 2004 година - Джъстин Гатлин. След това станaхме свидетели на доминацията на Юсейн Болт, който неизменно печелеше спринтовете, както на 100, така и на 200 метра - на Олимпиадите в Пекин, Лондон и Рио де Жанейро.

Ямайка все още има надежда да продължи успешното си представяне в късата дистанция - Йохан Блейк и Облик Севил са надеждите на карибската държава, но и двамата не бяха на особено голяма висота в сериите, съответно с 10.06 и 10.04 секунди.

Натурализираният американец Марсел Джейкъбс, който бяга за Италия, също като Адегоке слезе под 10 секунди - 9.94, това сториха още и Фред Кърли (САЩ) с 9.97 и Андре де Грас (Канада) с 9.91, което бе и най-доброто време днес.

Полуфиналите и финалът са в неделя.