Взетият вчера в Контиолахти тест за COVID-19 на Десислав Стоянова е отрицателен, съобщиха от българската федерация по биатлон. На база на този резултат и предвид това, че всички в отбора ни са здрави, от федерацията ще изпратят писмо до Международния съюз по биатлон за преразглеждане на наложените наказания.

Както е известно, федерациятан и бе глобена с 5000 евро заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса. Стоянова бе с положителен тест, но въпреки обясненията, че го е изкарала по-рано, тя и Димитър Герджиков бяха изолирани в отделна стая от отбора.

Треньорът Александър Касперович пък бе заснет от охранителните камери на хотела как проверява състоянието им, но без маска, като именно това доведе до санкцията. 

Заради карантината на Стоянова като четвърти пост в щафетата участие взе ваксмайсторката Стефани Попова, а Димитър Герджиков изобщо не стартира и българите завършиха като 21-и от общо 24 отбора в щафетата при мъжете.

Днес състезателите пътуват със самолет за Хохфилцен (Австрия). Единствено по настояване на финландските власти Димитър Герджиков замина за австрийския зимен център с микробус на федерацията заедно с част от треньорския щаб. В Хохфилцен до Коледа предстоят последните два кръга за Световната купа за тази година.