ФИФА не каза категорично дали санкцията, наложена от Световната антидопингова агенция на Русия днес, важи и за Мондиал 2022. Отношенията на антидопинговите органи с футбола са на различно ниво и статутът на отборите от този спорт е различен спрямо такъв тип решения.

По-рано днес бе наложена санкция на руските спортисти и отбори да не участват 4 години на големи международни турнири, като бе уточнено, че в списъка с такива са две Олимпиади -Токио 2020 и Пекин 2022, както и футболното Световно първенство в Катар 2022.

"Ще влезем в контакт с WADA съвсем скоро и ще уточним всичко по наказанието", отвърна говорител на ФИФА на въпроса, зададен от руското издание "Спорт-Експрес".

Същевременно изданието публикува подробностите и всяка точка от наказанието, което WADA наложи днес върху руския спорт.

- Официални лица от правителството или други представители на руски власти не могат да заемат никакви длъжности в нито една организация, която е подписала кодекса на WADA.

- Същите не могат да участват или да посещават в следващите четири години следните състезания: юношески Олимпийски, Олимпийски и Параолимпийски игри (летни и зимни), както и останалите големи състезания, световни първенства или прояви на организации, подписали кодекса на WADA.

- Русия няма право да приема или да подава заявка да провежда никакви международни състезания за тези 4 години.

- Тези турнири, които вече са насрочени в Русия за периода, да се преместят, ако е възможно. Също така страната няма право да се кандидатира за домакин на олимпийски игри до 2032 г.

- Флагът на страната не може да се издига на никакви крупни международни турнири в следващите 4 г.

- Президентът, генералният секретар, генералният директор и всеки член от Изпълкова на олимпийския и параолимпийския комитет на Русия не може да участва и посещава сериозни международни турнири в периода.

- Руски атлети и екипите от треньори с тях могат да участват на големи състезания при условие, че докажат липса на каквато и да е връзка с нарушенията с допинг на страната. Ако имената им не се споменават в доклада на Ричард Макларън (за допинга в Русия от 2015 г.) и няма информация за манипулиране на техни проби. Не могат да представляват Русия, а само себе си.

- РУСАДА (руската антидопингова агенция) е длъжна да компенсира WADA с всички разходи по разследването от януари 2019-а, а също така да заплати 10 процента от годишния бюджет на WADA или глоба в размер на 100 000 долара, преди края на четиригодишния срок.

"Твърде дълго Русия заблуждаваше спорта по темата с допинга и хвърляше петно върху чистия спорт. Трябваше да дадем нашия ясен отговор", аргументира решението за наказанието Крейг Рийди, шефът на WADA.