Скандал беляза Световното първенство по фигурно пързаляне, след като корейският отбор внесе официална жалба срещу американската състезателка Марая Бел.

Азиатците са убедени, че тяхната фигуристка Лим Юн-Су е контузена умишлено на загрявката преди старта на кратката програма. Първенството е в Саитама, Япония, и имаме поводи за радост от него - българката Александра Фейгин се класира за волната програма, след като зае 20-о място в кратката.

Именно преди тази надпревара се е случил инцидентът, за който корейците искат обяснение и наказание.

Американката Бел е разрязала бедрото на Лим с кънката си, като според делегацията от Азия това е било напълно умишлено. В подадения от корейците апел пише, че "състезателката от САЩ е изритала своята колежка и е причинила дълбок разрез".

Комисията, която разглежда случая, призна, че такова деяние е много трудно за доказване в спорта фигурно пързаляне.

"Дори след гледане на видеозапис е трудно да се установи дали Бел посяга с умисъл да нарани Лим", каза представител на комисията.

Въпреки травмата, корейската надежда (16 г.) успя да стигне до пето място в кратката програма. На всички в залата в Саитама направи впечатление превръзката на бедрото на азиатката.

Бел, която е на 22 г. и минава за "ветеран" в групата елитни фигуристки, остана на шесто място.

В социалните мрежи вече се сипят обвинения, като профилът на Бел е атакуван от фенове на корейския тим. Самата Марая отказа коментар.

Куриозно, двете състезателки тренират при един и същ наставник - Рафаел Арутунян, като родителите на корейската фигуристка твърдят пред местни медии, че американката от месеци тормози Лим и опитва да я разклати психологически преди Световното първенство.