Руската фигуристка Камила Валиева ще даде показания чрез видеоконферентна връзка по време на заседанието на Спортния арбитражен съд (КАС) по делото срещу нея за нарушаване на антидопинговите правила, съобщиха от съда.

Изслушванията ще се проведат при закрити врати в Лозана на 26, 27 и 28 септември, като 29 септември е определен за допълнителен ден. Показанията на представителите на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) също ще бъдат изслушани чрез видеоконферентна връзка.

УАДА настоява Валиева да бъде дисквалифицирана за четири години. Рускинята пък счита действията си за неумишлени и очаква да си върне златото от руското първенство, което загуби в резултат на анулирането на резултатите й след вземането на пробата.

В началото на заседанието всяка страна в спора ще направи кратки встъпителни изказвания, след което ще дадат показания свидетели и ще бъдат разгледани други доказателства. КАС отбелязва, че датата на обявяване на решението остава неизвестна. Решението може да бъде оспорено само във Върховния съд на Швейцария, предава БТА.

17-годишната рускиня даде положителен тест за забраненото вещество "триметазидин". То беше открито в пробата й от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари по време на игрите в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.

Камила Валиева беше допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи световните рекорди за най-високи оценки в кратката, във волната програма и в общия сбор.