Новият световен шампион по хокей е Финландия. Отборът достигна до световния връх, след като изигра шеметен финал срещу Канада, който спечели с 4:3 след обрат и продължения.

По този начин финландците достигнаха до своята четвърта световна титла в историята и втора в последните три издания на хокейния Мондиал. Освен това отборът затвърди своята доминация, само няколко месеца след спечелването и на олимпийското злато в Пекин.

В снощният финал, който бе трети пореден за Финландия на световно, Канада поведе още в началото на втората третина. Тогава Дилън Къзънс разстреля вратата на противника.

Финландците засилиха натиска и играта премина тотално в техен контрол. Те се възползваха от грубата игра на канадците, които до четвъртата минута вече бяха получили три двуминутни наказания за непозволени действия.

Суоми изравни след 44:13 минути игра. Шайбата попадна в Микаел Гранлунд след рикошет, а той беше оставен сам на перфектна позиция и не пропусна да изравни. 104 секунди по-късно финландците получиха единично наказание. Лехтонен изведе Гранлунд, който отново беше изпуснат от защитата на канадците и без проблем прати шайбата във вратата- 2:1 за Финландия.

Обратът обърка състезателите на Канада. Те започнаха да играят припряно и дори допуснаха няколко индивидуални грешки.

Шест минути преди края Йоел Армия вкара за 3:1. Това даде спокойствие на финландците, които сякаш се отпуснаха, вярвайки, че мачът е спечелен. Канада се събуди и стигна до два късни гола в рамките на броени секунди. След 57:48 миунти Зак Уайтклауд намали аванса на финландците на един гол, а 48 секунди по-късно изравни и изпрати мача в продължения.

Допълнителната част обаче не продължи дълго, а само 6:42 минути. Домакините останаха с човек по-малко след ново грубо нарушение. Това даде криле на финландците и с човек повече те стигнаха до трофея, след като Сакари Маниен отбеляза с далечен удар.

Треньорът на Финландия Юка Ялонен сподели, че в хода на турнира е имало лоши съдийски решения, които са били в минус за отбора му.

"Написахме история. По време на турнира имаше няколко спорни съдийски решения, които бяха в наш ущърб, но ние показахме воля и стигнахме финал. Видя се и в срещата с Канада, също имаше подобни моменти. Бяха подминати очевидни нарушения извършени от канадците, но това не трябва да е фокус на темата вече. Аз съм доволен, че отново сме най-добрите в света. Всичко това е плод на дългогодишна работа. Разполагам с изключително талантлив състав. Тепърва ни предстоят подобни мигове", каза той.