Франция дочака своята етапна победа в тазгодишното издание на Тур дьо Франс.

Това се случи едва в 19-ия етап - два преди края, когато радост за домакините донесе Кристоф Лапорт от звездния тим на "Йъмбо-Висма".

Лапорт спечели 188-километровият равнинен етап между Каселнау-Магноа и Каорс, като за него това бе първа етапна победа в някоя от големите колоездачни обиколки.

Тя дойде със страхотен спринт в последните километър, когато Лапорт се откъсна с още двама състезатели, а при оставащи 400 метра той рязко увеличи скоростта и се откъсна недостижимо.

Победата дойде някак случайно, без класическо извеждане и без да е планирана. Просто инстинкт на колоездача, а отборният директор сподели след края на етапа, че днес никой не е планирал победа, но тя е добре дошла.

С етапната победа на Лапорт, само се затвърди абсолютната доминация на "Йъмбо-Висма". Освен очертаващата се победа в генералното за Йонас Вингегор, както и победата за катерач, която той ще спечели, отборът ще прибере и "зелената фланелка" за класиране по точки заради феноменалния Вут ван Арт.

А победата на Лапорт бе пета етапна за състезател на "Йъмбо Висма".

Снимка: АР/БТА

Преди утрешния часовник, който на практика е последната възможост за промяна в генералното класиране, защото добре знаем, че в Париж там промени не настъпват, ситуацията е следната:

Датчанинът Йонас Вингегор води убедително с 3:21 минути пред шампиона от последните две години Тадей Погачар. Трети на цели осем минути зад лидера е ветеран Герайнт Томас.

Утрешният часовник е с дължина 40 километра, но предвид равнинния му характер, експертите не очавакт тези малко над три минути да бъдат стопени.

Глоемият финал под Триумфаланата арка в Париж пък е в неделя.

Снимка: АР/БТА