Франция трепери за най-важния си играч в отбора по ръгби, който се опитва да спечели за първи път в историята световната купа.

Домакините на първенството на планетата вървят без грешка в групата си, победиха и Нова Зеландия на старта, но при смазващото 96:0 над Намибия се контузи Антоан Дюпон, който удари главата си с тази на съперник.

Човекът с номер 9 не само движи играта и дава енергията на отбора, той е негов лидер и капитан. Дюпон е "сърцето и душата на френския състав", както написа в. "Екип" след травмата.

И добави, че "нацията е ужасена от перспективата да гледа елиминациите на турнира без Антоан".

Още в същата петъчна вечер той бе опериран, като се оказа, че има фрактура на скулата. Реално това е травма, която те вади от сметките поне за 2 месеца.

Дюпон обаче няма никакво намерение да пропусне дори четвъртфиналния мач на своите, които се очертава да е на 15 октомври.

За целта вече се работи усилено върху изработването на предпазна маска за лицето му, с която да играе. Но правилата в ръгби са различни от тези във футбола и познатите от този спорт маски няма да бъдат допуснати.

Има ограничения за това как може да изглежда атрибутът, което прави задачата много трудна. Днес френските вестници пишат, че професор по медицина се е заел с измислянето на решение, заедно с екип от дизайнери.

И още една голяма звезда на ръгби е в графата "контузени и под въпрос". Уелс, който е също сигурен четвъртфиналист, загуби своята десетка и водещ играч Дан Бигар за последния мач от групата срещу Грузия.

Но се надява флай халфът да е готов за четвъртфинала или, в най-лошия случай, за мачовете след него, ако "червените" преминат първата фаза на елиминациите.