Франция лукува с победа още във втория ден на "Тур дьо Франс", макар това да се случи в красивия Сан Себастиан в сърцето на Страната на баските, а не на френска земя.

Виктор Лафей от френския тим на "Кофидис" постигна най-голямата си победа в кариерата, печелейки този 209-километров етап, най-дълъг в тазгодишната обиколка на Франция.

В този дълъг етап, белязан от категоризирано изкачване 20 километра преди края, Лафей успя да се задържи в откъсналата се група от 24 състезатели и изненада всички.

Той се намираше в дъното на групата и докато фаворитите се чудеха кой да атакува, от нищото се появи Лафей, когото всички подцениха и не подгониха веднага, а до финала оставаха 700 метра.

Изведнъж групата се усети и Ваут ван Арт почти догони Лафей, но атаката му дойде твърде късно и с около метър растояние, французинът отпразнува своята етапна победа.

Днешният етап отново ни донесе битка на върха между двамата фаворити Йонас Вингегор и Тадей Погачар, които очевидно нямат намерение да оставят спора си за последните етапи.

В днешната им битка отново лек аванс взе Погачар, който първо спечели бонус точките от изкачването, които му донесоха три секунди аванс за генералното класирането пред Вингегор, който премина контролата точно зад него.

След това Погачар премина трети финалната линия след Лафей и Ван Арт, което му донесе нови бонус точки за генералното класиране.

В него лидер отново е Адам Йейтс, който има шест секунди аванс пред съотборника си Тадей Погачар, но по-важната разлика е тази между словенеца и Йонас Вингеогр, която след два етапа е 11 секунди.