Във Франция зрее конфликт около домакинството на Париж на летните олимпийски игри през 2024 г.

Призивът за референдум дали столицата да се откаже от събитието дойде от общинската съветничка Даниеле Симоне. Тя се аргументира с поредното социологическо проучване между парижани, в което 62 процента поискаха игрите да бъдат отменени и домакинството - предадено на друг град.

Симоне е категорична, че Олимпиада в Париж би била с изключително негативни последствия за околната среда, а и за икономиката на града и страната. Тя изпрати послания до кметицата Ан Идалго, както и до президента Еманюел Макрон.

"Тези игри са с приоритет излъскване на имидж и не са в никакъв случай това, от което хората се нуждаят в този момент", пише Симоне.

В обръщението се посочва, че транспортът в региона около Париж е "катастрофален", а в същото време в приоритет е превърнато изграждането на голямата метролиния от летище "Шарл дьо Гол" до центъра на града. Според Симоне, това е така именно заради организирането на едни "безкрайно скъпи игри".

"Проектът за метролинията до летището е стар, той не е свързан с игрите от 2024 години - отговори веднага органзационният комитет. - Никакви инфраструктурни проекти не са нужни специално за Олимпиадата и тя няма да излезе скъпо на града."

Чака се думата на кметството и на президента Макрон.