Бивш френски шампион по ски загина при падане на опасния склон с име Черен ледник в Алпите. Причините за инцидента все още се изясняват, като става дума за изключително опитен и познаващ отлично планината човек. Най-вероятно той е карал ски далеч от обезопасените писти.

Мишел Чанак, който участва на Олимпиадата в Сараево 1984 с френския тим, а преди това бе два пъти шампион в комбинацията на страната си, си отиде на 62 години.

Охраната на курорта Валюи, който е най-близо до Черния ледник, е била повикана от туристи, които са видяли тялото на Чанак да пада в пропаст. Спасителният екип е пристигнал много бързо на мястото, но бившият шампион вече е бил мъртъв.

В последните години загиналият бе планински водач на групи в Бриансон, като близо три десетилетия отдаде на склоновете на Алпите. Основател е на фондация за подпомагане на алпинисти, пострадали при планински експедиции. Истинска легенда в ски спорта и алпинизма в родината му.

Два дни преди смъртта му, Чанак подпомогна спасителна операция за група германски алпинисти, които бяха в критично състояние недалеч от ледника. Двама от тях загинаха, но екипът успя да спаси останалите.