Висок риск от тероризъм може да отмени церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, които са през лятото на тази година.

Именно това е желанието и на Главната дирекция за вътрешна сигурност на Франция (GUVB). Причината е ясно подчертана - реална терористична заплаха.

Твърди се, че министърът на вътрешните работи Жерар Дарманин скоро ще бъде информиран за всякакви възможни сценарии за евентуален такъв акт в деня на откриването на Олимпийските игри.

Най-голямото събитие в спорта започва на 26 юли, като се планира откриването да е по улиците на френската столица, а не на стадион или в зала, както обикновено се случва с церемониите по откриването.

На 22 март бе извършен терористичен акт в Crocus City Hall в Москва, а по последни данни загиналите са 140 души.

Олимпиадата е от 26 юли до 11 август, като целите игри са замислени като "най-градските" в историята. Много от състезанията са в улична, "ърбън" среда.

Според специалистите, това увеличава рисковете от евентуални актове не тероризъм.

Ако бъде отменена церемонията по откриването, това ще е прецедент в историята на олимпизма.

Всеки път от старта на традицията през 1896 г., игрите се откриват официално с тържествена проява, която е символна и маркова за съответното състезание и страната-домакин.

В годините на телевизионни излъчвания на Олимпиадите, това е и едно от най-гледаните събития, като аудиторията е от стотици милиони по цялата планета.

Отмяната на откриването също така ще доведе до сериозни икономически загуби.