Изключително постижение записа американецът Девън Алън, който спечели бягането на 110 м с препятствия на състезанието за Гран при на Ню Йорк.

27-годишният атлет, който от година тренира повече елементи на американския футбол, защото има подписан договор и тренира с отбор от НФЛ, взе дистанцията за 12.84 сек, което е трето най-добро бягане в историята на дисциплината.

Алън спечели първото място, изпреварвайки световния шампион Грант Холоуей, останал втори в Ню Йорк. Той е пък един от двамата, давали някога по-силно време на 110 м с препятствия - 12.81 секунди.

Рекордът принадлежи на Ариес Мерит (12.80 сек) и бе поставен преди 10 години.

Алън е удивителен случай. Той се състезава в няколко дисциплини в бягането и е трикратен шампион на Щатите, а в Диамантената лига спечели годишната надпревара за 2021-ва на 110-те метра. Никога не успя да стигне до олимпийски медал, като остана четвърти в Токио 2021 и пети в Рио 2016 в любимата дисциплина.

Играе колежански футбол, преди да се насочи към атлетиката, а от тази година е част от Филаделфия Ийгълс, където е картотекиран като уайд рисийвър (нападателят, към когото хвърля топката куотърбекът).

Скоростта и експлозивността му го правят непредвидим в този спорт, в който ще опита на най-високо ниво професионално едва на 27 години.

Но преди това остава още едно последно предизвикателство в леката атлетика. През юли ще участва на Световното първенство в Юджийн, САЩ, където иска да бие рекорда на Мерит.

"Очаквах да го направя още в Ню Йорк - призна Алън след бягането в неделя срещу понеделник българско време. - Никога не съм бил в такава форма, а футболните тренировки ми помогнаха за по-добра пъргавина. Летя с огромна лекота над препятствията и точно оттам открадвам стотни от секундата.

Ще опитам в Юджийн да бия рекорда. Ако не - Благодаря, атлетика, отиваме към НФЛ. Нямам търпение."