Освен носителка на "Златната топка" за миналата година, американката Меган Рапино е може би най-популярната футболистка, но това се дължи по-скоро на действията й извън терена.

Рапино е известна с дейното си участие във всякакви каузи, свързани с равенсвото между половете, както и насочени в борбата срещу дискриминация на база раса, пол или сексуална ориентация.

Тя никога не е крила своята хомосексуална ориентация, а основната й кауза в последните години е свързана с равното заплащане между мъжете и жените във футбола. Рапино го прави на фона на своите 75 мача клубен футбол за последните 7 години. Бройка мачове, която един топ играч при мъжете изиграва за сезон и половина.

Двукратната световна шампионка бе първият бял спортист в САЩ, който реши да коленичи по време на националния химн, в знак на протест срещу полицейския произвол над цветнокожите.

"Горда съм, че правя правилното нещо, че мога да изразявам себе си и моята кауза. Това е начинът да се стигне до промяна.

Всеки път се намират хора, които да ме критикуват за това коленичене. Излизат с глупави твърдения за патриотизъм и т.н. С всяко коленичене все повече се убеждавам, че наистина постъпвам правилно, че изграждам един по-добър свят.

В битките си усещах, че нямах подкрепата на федерация. Нямах подкрепата на своя треньор, но пък имах много специални хора около мен, които ме подкрепиха.

А и все пак, когато правиш нещо, трябва да си готов за негативните последствия. Аз бях подготвена.

Белите мъже в спорта наистина не осъзнават какво се случва наоколо. Те не са подложени на расизъм, сексизъм, дискриминация, неравно заплащане.

Именно заради това много малко от тях излизат и говорят за проблемите. Много малко от тях предприемат някакви действия.

Мисля си, че белите мъже изобщо не си правят труда да анализират ситуацията около тях. За какво им е. Те не знаят колко трудно е да бъдеш успешен, ако си се родил черен или гей.

Всеки има право да бъде себе си и да се изразява по свой собствен начин. Всекидневно виждам трудностите, с които се сблъскват хората с различна сексуална ориентация. Много от тях се крият и казват, че биха подтиснали чувствата си само, за да имат по-лесен живот.

Аз не бих го направила. Гордея се със своята сексуална ориентация, смятам това за нещо невероятно.

Колкото до футбола, виждате какви проблеми има пред жените в този спорт. Липсата на инвестиции е сериозна, на този етап трябват много усилия, за да достигнем мъжете финансово. И това не е само тук, така е и в Европа.

Вече сме 2020-а, от колко време вече има Висша лига в Англия. Едва в последните месеци виждаме отбор като Манчестър Юнайтед, който се опитва да инвестира пари в женския си тим. Това е позорно", заяви тя.