Меган Рапино е настоящата носителка за "Златната топка" за жени, тя също така има и две световни титли със САЩ, но в последните месеци е доста по-популярна с действията си извън терена.

Тя е сред основните лица на кампании против расовата и половата дискриминация, като е и основен защитник на правата на хората с хомосексуална ориентация, сред които е и тя.

Неведнъж в последните месеци тя се изказа доста остро срещу президента Доналд Тръмп и полицията на САЩ. Рапино също така е и първата американка, която реши демонстративно да коленичи по време на националния химн.

В интернет пространствoто бе публикувана част от нейната биография, в която Рапино говори именно за това коленичене.

"За първи път го направих по време на мача на приятелката ми в Сиатъл. Преди старта на двубоя от женската НБА, а просто не се изправих от седалката. Не беше нищо oбмислено, просто инстинкт. Вярвах, че това е правилното нещо.

Ден по-рано Колин Каперник го бе направил за първи път в мач от НФЛ, просто последвах примера на този велик човек.

Не го направих, за да се покажа пред някого, дори не мислех, че хората са забелязали. Това обаче не бе така, в следващите дни ме разкъсаха в консервативните медии.

Когато пък коленичих за първи път преди мач на националния тим, стана страшно откъм критики. Със сигурност вбесих белите хора.

Един журналист дори директно ме обвини в гавра с националния химн и хората, загинали за тази страна. Това са глупости, на самата страна не й пука за тези хора, не съм аз проблемът.

Аз просто исках да насоча внимание към бялото превъзходство във всички сфери на живота.

Защо всички бели се обиждат от колениченето? Да, робството не е тяхна лична вина, но защо днес си затварят очите. Полицейска бруталност и ограничения за различните, това са големите ни проблеми днес".