Женският национален тим по фтубол на Великобритания, публично обяви, че ще коленичи преди мачовете си от Олимпиадата в Токио.

Това е в разрез с правилата на Международния олимпийски комитет, който изрично забрани всяка форма на политическа демонстрация по време на игрите.

Още преди няколко месец МОК категорично обяви, че всеки който коленичи, бойкотира химн, развее флаг различен от този на родината си, или направи друга политическа демонстрация, ще бъде наказван.

Това разгневи най-вече атлетите, които бяха готови да покажат съпричасност с движението "Black Lives Matter". Много от тях заявиха, че биха направили някакъв вид демонстрация, ако спечелят медал.

При тях обаче всичко е условно, защото трябва да се стигне до победа. Докато женският тим по футбол ще го направи минимум три пъти, при всеки един от мачовете си в груповата фаза.

Именно момичетата на Великобритания откриват футболната програма в Токио точно след седмица, когато излизат в мача на откриването с Чили.

Другите два тима в тази група са Канада, както и домакинът Япония, което ще бъде мач, приковаващ сериозно вниманието на местните медии и фенове.

Норвежката треньорка на Великобритания - Хеге Рийзе, обяви решението на своите момичета, което е било единодушно - коленичене.

"Всички заедно решихме, че трябва да направим каквото е по силите ни, да приковем вниманието на света към расизма във всичките му форми", сподели тя.

Преди повече от месец британската звезда в леката атлетика Адам Джемили също бе категоричен, че ще коленичи, ако спечели медал.

Очаква се подобен ход да предприемат доста атлети, макар на този етап да не афишират намеренията си публично.