Григорий Родченков, човекът, който разкри всички мръсни тайни на руския допинг, след като сам ги бе създал, отново говори за миналото и работата си. Бившият шеф на московската антидопинг лаборатория, превърнал се в информатор на WADA разкрива, че не е имал друг вариант освен да изпълнява всички заповеди, спуснати му от високите етажи на властта.

"Когато работиш за Владимир Путин, не можеш да кажеш "не". Смятам, че по света има много умни хора, които виждат какво се случва с тези, отказали нарежданията на Путин", казва Родченков.

След неговите разкрития Русия бе спряна от участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро преди четири години и в Пьончан преди две. Понастоящем той живее като защитен свидетел в САЩ 

"Нямах избор. Трябваше да изпълнявам всичко, което ми казваха по-висшестоящите. Но когато се появи възможност да разкрия истината, отдадох всичко на тази кауза", добавя още 62-годишният специалист, който имаше основна роля и в документалния филм "Икар", спечелил "Оскар". 

"Сега живея, за да разкривам истини като тази и да промотирам чистия и честен спорт. Свободен от финансирана от правителството корупция. Иска ми се да нямаше корупция и заблуда, но това бе конспирация, наредена от най-високите етажи на правителството", обобщава Родченков в интервю за The Evening Standard.