Легендата Петер Саган се отказа от по-нататъшно участие на “Тур дьо Франс” по-рано днес, но въпреки това отборът му Bora-Hansgrohe стигна до победата в дванадесетия етап на обиколката днес. Словакът се отказа заради проблеми в коляното, а днес на Обиколката триумфира Нилс Полит, за когото това бе дебютен етапен успех на култовото състезание.

Германецът също кара за Bora-Hansgrohe и изпревари с 31 секунди Еманол Ирвити (Испания) и Харисън Суини (Австралия). 37-годишният  испанец никога досега не е печелил етап от “Тур”-а, а като изключим няколко етапни победи в “Ла Вуелта”, днешното класиране е най-впечатляващото му постижение във Франция.

Времето на Полит бе 3 часа, 22 минути и 12 секунди. Той се откъсна напред 12 километра преди края на 159.4-километровия етап между Сен-Пол-Троа-Шато и Ним. Последната му етапна победа датираше от Обиколката на Германия през 2018 година.

Марк Кавендиш ще трябва да почака, за да изравни рекорда на Еди Меркс от 34 етапни победи, след като не успя да го стори днес. 

Междувременно Тадей Погачар от UAE остава начело с жълтата фланелка. Словенецът има преднина от 5:18 минути пред колумбиеца Ригоберто Уран (Education First) и датчанина Йонас Вингегор (Jumbo-Visma), който е на 5:19 минути от лидера.

Британецът Кавендиш обаче запазва зелената фланелка и е начело при най-добрите спринтьори с 221 точки.

Тринадесетият етап е утре - 219.9 километра от Ним до Карасон.