Ленард Кемна постигна първата си етапна победа в "Тур дьо Франс". Германският колоездач спечели шестнадесетия етап на най-престижното състезание, като финишира първи на 164-километровата дитанция между Ла Тур дю Пин и Вияр дьо Ланс.

24-годишният Кемна приключи този етап с време от 4:12:52 часа, следван от Ричард Карапс от Еквадор с изоставане от 1:27 минути и Себастиен Райхенбах от Швейцария, който бе с 1:56 минути по-бавен от първия.

Лидерите в генералното класиране Примож Роглич и Тадей Погачар се движеха в основната група, която не понечи да гони откъсналите се напред бегълци. Словенците караха спокойно, като все пак Погачар и съотборниците му от отбора на ОАЕ опитаха да атакуват, но бяха конрирани от отбора на Роглич - "Йъмбо Висма. Двамата завършиха на почти 17 минути след Кемна.

Колумбийците Еган Бернал и Найро Кинтан нямаха ден. Миналогодишният победител Бернал финишира с последната група колоездачи, а Кинтана закъса два километра преди края и до голяма степен се прости с шансовете си за място в челната тройка.

Роглич остава начело и с жълтата фланелка с общо време 70:06:47 часа, като е с преднина от 40 секунди пред Погачар. Ригоберто Уран от Колумбия е трети с изоставане от 1:34 минути. При спринтьорите с 269 точки води Сам Бенет (Ирландия), следван от Петер Саган (Словакия) с 224 точки и Матео Трентин (Италия) с 212 точки. Французите Беноа Кознефрой и Пиер Ролан делят челото при катерачите с по 36 точки, а при младите колоездачи до 25-годишна възраст лидер е Погачар. Отборното класиране се оглавява от "Мовистар".

Утре се очаква президентът на Франция Еманюел Макрон да посети седемнадесетия етап, който се състои от 170 километра между Гренобъл и Мерибел Кол дьо ла Лоз.