Германия победи драматично Латвия с 2:1 на Световното първенство по хокей на лед, за да изхвърли отбора на домакините от турнира. Германците вървят напред в четвъртфиналите, но те свършиха още една работа с успеха си.

Класираха и канадците, които трепериха за мястото си с незавидния актив от групата от 3 победи и 4 поражения.

Джон Петерка и Марсел Нобелс вкараха за германците и шокираха страната-домакин, която с победа продължаваше в елиминациите. Латвийците бяха подкрепяни и от 2500 фенове в залата в Рига, но и това не стигна.

Така на четвъртфинал ще гледаме непреходната класика Русия - Канада, като представянето на двата тима към момента е на двата полюса. Руснаците са с 6 победи и 1 загуба (от Словакия), като са отбелязали средно по 4 шайби на мач.

Канада победи само Норвегия, Казахстан и Италия, като остана на четвърто място в своята група. А в тима на "кленовите листа" личат имената на цели 18 играчи от тимове в НХЛ. Липсват обаче най-големите звезди.

В руския отбор положението е подобно, въпреки че все пак 10 хокеисти от НХЛ са на първенството. Нито една от офанзивните звезди не е в Латвия.

Това обаче не променя факта, че най-очакваният сблъсък в хокея изобщо ще се състои още на четвъртфинал. Интригата се допълва и от това, че Русия (и СССР преди това) имат 27 световни титли, а Канада е втора с 26 и жадува да изравни това постижение. Далеч назад е третият в класацията - Чехия (наследник на Чехословакия) с 12.

Четвъртфиналите на 3 юни:

Русия - Канада

Швейцария - Германия

САЩ - Словакия

Финландия - Чехия.