Германската олимпийска конфедерация (DOSB) предупреди, че щетите от икономическата криза след пандемията от коронавирус в спорта в страната могат да са опустошителни.

Организацията представи свой доклад в Бундестага, като призова правителството да вземе мерки.

Според Алфонс Хорман, президент на Конфедерацията, спортът в страната може да бъде неузнаваем след година, ако не бъде предприето нещо сега.

"Липсата на активни спортни събития е на път да унищожи много от клубовете - твърди Хорман. - Рискът е сериозен, а намесата на държавата - наложителна."

Според него загубите на федерациите в отделните спортове и клубовете вече са около 235 милиона евро. В допитване до тях, 75 процента от националните асоциации са дали положителен отговор на това дали съществуването им е застрашено.

Средно на клуб - за всички 90 хиляди спортни такива в страната, Германия изчислява към момента поражения от 12 хиляди евро. За огромен процент от тези малки организации ще е пагубно, ако тенденцията продължи.

Всеки месец носи нови и нови загуби, защото липсват приходите от традиционните събития и надпревари с публика, които тези клубове организират.

Според Хорман, необходимата инвестиция за стабилизиране на ситуацията с балансиран подход и еднакво отношение към всички, ще е около 1 милиард евро.