Международната федерация по гимнастика (ФИГ) обяви жребия за световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в зала "Арена Армеец" в София от 10 до 16 септември.

На жребия присъства и Мария Гигова, която е член на Техническия комитет на централата.

Българките са в поток "Д" на индивидуалната надпревара със стартови номера 133 и 135. Ансамбълът на България е в поток "В" и е с номер 16.

Унгарските гимнастички ще открият индивидуалната надпревара на 10 септември в "Арена Армеец", а при ансамблите първи ще играят представителките на Австралия на 15-ти септември.

Това първенство е първата важна стъпка към олимпийските игри в Токио, тъй като първите три ансамбъла, класирали се в многобоя ще получат директна квота за олимпиадата.

Общо 383 гимнастички от 61 държави са се регистрирали за участие, от които 170 гимнастички в индивидуалното състезание и 36 ансамбъла. Ливанска гимнастичка ще се състезава на Световното първенство за първи път в историята, както и ансамбли от Индия и Австралия.

"Много сме доволни, че художествената гимнастика се развива по целия свят, като всички континенти се очаква да бъдат представени, както в индивидуалните, така и в ансамбловите състезания. Това е много обещаващо и окуражително за бъдещето", каза Наталия Кузмина, председател на техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ.

София беше домакин на сериите от Световната купа от 30 март до 1 април тази година в "Арена Армеец", а всички които участваха направиха репетиция за шампионата на планетата.

По време на четиридневното си заседание тази седмица Техническият комитет на ФИГ проведе анализи, както на по отношение на композициите на гимнастичките, така и на оценките на съдиите, за да подготви съдийските инструкции за Световното първенство.

Tехническият комитет при ФИГ също подготви и втори бюлетин, който ще се фокусира върху артистичността при изпълненията.Той ще включва някои от препоръките, направени от двете срещи по проекта за обновяване на художествената гимнастика , ръководен от президента на ФИГ Моринари Ватанабе. В този бюлетин техническата комисия ще насърчи треньорите и гимнастичките да обърнат повече внимание на музиката, която избират за своите композиции, така че движенията на тялото на гимнастичките да изразяват характера и смисъла на музикалния съпровод, с което изпълненията биха могли да станат още по-привлекателни за аудиторията.