Състезатели от 15 клуба са заявили участие в десетото издание на турнира по спортна гимнастика, носещ името на легендата Йордан Йовчев за Купа "Дженерали".

Надпреварата ще се проведе в събота (4 ноември) в залата на Национална спортна база "Раковски". Откриването на състезанието ще е в 11 часа, като официален гост се очаква да бъде проф. Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта.

Според регламента турнирът ще включва както индивидуална, така и отборна надпревара при спортистите родени 2010-2009 и 2008-2007 година при момчетата и при момичетата родени през 2010 година и след нея и 2009 година и преди нея.

"Трябва да обърнем внимание върху това подрастващото поколение. Надеждите остават в него. Целта е да може да се застъпват юноши, девойки, мъже и жени. В този турнир общата бройка на състезателите ще е 60.

Ние като Българска федерация гимнастика и всички тези клубове, които имат нужда от подкрепа, е важно да гледаме в една посока.

Важно е да имаме силно вътрешно първенство, за да може да имаме по -добър национален отбор. В крайна сметка състезателите ги правят клубовете. Ако имаме слаб вътрешен календар, то и националния ни отбор ще е слаб.

Правим тези турнири за да мотивираме децата, да има за какво да се борят, да има за какво да печелят медали. Важно е да срещат по- често конкуренцията", сподели легендата Йовчев.

В понеделник, 6 ноември, част от мъжкия национален отбор (Божидар Златанов, Димитър Димитров и Теодор Трифонов) се събира на лагер и започва подготовка за новия сезон.

Към тях в началото на 2024 година се очаква да се присъединят Йордан Александров и братята Еди и Кевин Пеневи.