Бившият професионален боксьор Кристоф Детингер влиза в затвора за година, а допълнително получи и 18 месеца условна присъда за атака на полицаи.

Грамадният спортист бе заснет да нанася ожесточени удари на жандармеристи през януари, когато бяха в разгара си най-бурните протести на "жълтите жилетки" в Париж. Детингер попадна в новините със заснето видео на атаката му срещу няколко униформени, които "боксираше" като на ринга.

Бившият шампион на Франция в полутежка категория за 2007 и 2008 г. ще остава в килията само нощем, а през деня ще има право да работи.

Детингер трябва да плати общо 5000 евро обезщетение на двамата пострадали жандармеристи. Присъдата бе приета със смесени реакции във Франция, където се очакваше много по-дълъг престой зад решетките за извършеното.

От друга страна Детингер има и много поддръжници, появи се на графити из страната като символ на протестите и го нарекоха "народният боксьор". Онлайн инициатива събра близо 150 000 евро, за да му окаже помощ при поемането на разходите по делото и присъда.

Самият боксьор призна грешката си, като каза пред съда, че е реагирал импулсивно. Бе изтъкнато, че Кристоф сам се е предал в полицията, щом е разбрал, че е издирван.