Американецът Трейвон Бромел все по-отчетливо е големият фаворит за златото в спринта на 100 м на Олимпиадата в Токио, след като спечели в последното издание на Диамантената лига преди игрите. В Гейтсхед (Великобритания) 26-годишният атлет взе първото място с 9.98 секунди, като единствен успя да "слезе" под 10 секунди.

Бромел е лидер в световната ранглиста за сезона с най-добро време от 9.77 секунди.

В отсъствието на шампиона на планетата Крисчън Коулмън, наказан заради пропуснати допинг тестове, Трейвон е номер едно в залозите да спечели най-чаканото бягане в последните пет години. Ако Коулмън бе на игрите, съвсем очевидно той щеше да е големият фаворит за златото.

Бромел е с по-добри резултати в последните 8 месеца от конкурентите, а за най-близки такива се считат Акани Симбине (Южна Африка), Рони Бейкър (САЩ) и Андре де Грааси (Канада). Златото на стоте метра не е пристигало в Щатите от 17 години, след като Джъстин Гатлин го спечели през 2004-а в Атина. Последваха три олимпийски игри с един шампион - Юсейн Болт от Ямайка.

Американецът изпревари убедително в Гейтсхед представителите на домакините Си Джей Уджа с 10.10 секунди и Жарнел Хюз с 10.13 секунди.

Олимпийската шампионка Илейн Томпсън бе най-бърза в спринта на 200 метра с 22.43 секунди. Втора финишира британката Джоди Уилямс с 22.60, а трета остана Блесинг Окагбаре (Нигерия) с 22.61 секунди.

Световната и европейска шампионка Дина Ашър-Смит (Великобритания) се оттегли от състезанието заради контузия.

Европейският първенец в зала Педро Пичардо (Португалия) спечели на троен скок със 17.50 метра, а на скок височина най-добър беше световният шампион от Осака 2007 Томас Доналд (Бахама) с 2.25 метра.

Олимпийската вицешампионка на овчарски скок от Рио 2016 Санди Норис (САЩ) победи с 4.76 метра.

Световният първенец на копие от Лондон 2017 Йоханес Фетер (Германия) триумфира в дисциплината с 85.25 метра.