Нещо средно между "Райдър Къп" в голфа и историческата шах битка от 1970 година между СССР и Останалия свят.

Такава е идеята на новото онлайн състезание за "Купата на нациите", което бе анонсирано от световната федерация по шах (ФИДЕ), а сред участниците личат имената на трима световни шампиони - легендата Гари Каспаров, Владимир Крамник и Вишванатан Ананд.

Шест отбора от по четирима шахматисти ще вземат участие в надпреварата, която ще се състои от 5 до 10 май.

Четири държавши ще имат самостоятелни отбори - Русия, САЩ, Китай и Индия, докато другите две места ще бъдат за отборите на Европа и Останалия свят.

Всеки тим ще се състои от четирима играчи и трябва да има поне една жена. Освен тримата шампиони Каспаров, Крамник и Ананд, участие ще вземе и 16-годишната иранска сензация Алиреза Фируджа.

Това обаче няма да направи актуалният първенец на света - Магнус Карлсен.

Отборите ще се състезават за награден фонд от $180 000, а скоро ще бъдат обявени и пълните им състави, като тогава ще разберем дали Веселин Топалов ще попадне в състава на Европа.

Международни съдии ще следят за действията на играчите чрез видеоконферентна връзка, наблюдавайки компютърния им екран, уебкамерата им и стаята, в която играят, за да се уверят, че не получават странична помощ. 

Каспаров ще бъде капитан на Европа, след като от няколко години има хърватски паспорт, а Крамник и Ананд да са в сходни позиции съответно за Русия и Индия.