Когато сър Брадли Уигинс говори за колоездене, не е лошо да си записваме и слушаме внимателно. Бившият победител в "Тур дьо Франс" се възмути на нещата, които видя в петъчния етап на състезанието - няколко прехода през немалки участъци с павета, които се оказаха изпитание, подобно на каскади от екшън филм за колоездачите.

Спектакълът си струваше, разбира се, от гледна точка на зрителите. Атрактивни падания, облаци прахоляк, в които не се виждаше кой кой е, кой пред кого е и т.н. Шоу.

Само един момент от етап №5: Един от големите асове и фаворити в "Тура" - Примож Роглич, падна тежко по време на екшъна, настани се на стол на фен край трасето и намести изваденото си рамо сам, удивлявайки гледащите хора около него. След това се качи на велосипеда и довърши етапа.

Сър Брадли, който коментира "Тура" за Евроспорт е раздвоен дали шоуто е по-важно или здравето на колоездачите.

"Това нужно ли беше? - запита той по-скоро риторично. - На моменти беше хаос, в други - направо касапница. Падаха, удряха се, пречеха си. Имаме пробега Париж-Рубе, който е почти изцяло в такива местности. Има си колоездачи, които избират да се състезават на него, те имат своите причини за това.

Но защо бе необходимо да се случва на "Тура"?

Не стига, че имахме етап през моста в Скандинавия, който донесе достатъчно хаос, тъй като платното за движение не стигаше и паднаха немалко хора. Имахме и дъждовния пролог в първия ден на гладкия асфалт в Копенхаген, който стана като стъкло. А сега и този спектакъл - на паветата.

За някои си беше като минаване през Ада. Само не разбрах беше ли нужно този етап да го има, и то в първата седмица от състезанието? Не станаха ли твърде много рисковете. Имаме хора с извадено рамо, травмирано коляно, а и контузии по главата. Да, Тадей Погачар - големият фаворит, мина през изпитанието отлично и остана здрав, но не паднаха ли твърде много жертви?

Малко съм раздвоен между това, че вероятно това е най-зрелищният етап от години - оценявам го като бивш състезател и фен на спорта, и това, че рисковете бяха твърде сериозни."